U trendu

Gasprom i Simens se uzajamno optuzuju za zastoj isporuke tur

MOSKVA/FRANKFURT – Ruski Gasprom i nemački Simens razmenili su danas uzajamne optužbe zbog zastoja isporuke tubine za gasovod Severni tok 1.

Zamenik generalnog direktora Gasproma Vitalij Markelov izjavio je da kompanija još uvek nije dobila od Simensa turbinu za gasovod Severni tok 1, koja se koristi u kompresorskoj stanici Portovaja, a koja je bila na servisiranju u Kanadi, prenosi Rojters.

Markelov je okrivio Siemens, koji servisira turbinu, da kasni s vraćanje tog dela, navodeći da postoji rizik od uvođenja sankcija i na tu vrstu mehanizacije.

Reagujući na ovu izjavu rukovodioca ruskog gasnog holdinga, portparol Simensa je rekao da Gasprom mora da obezbedi carinska dokumenta kako bi omogućio uvoz turbine u Rusiju.

„Sa naše strane je sve rečeno – transport turbine bi mogao da počne odmah. Nemačke vlasti su Siemens Enerdžiju dostavile svu potrebnu dokumentaciju za izvoz turbine u Rusiju. Međutim, ono što nedostaje jesu carinska dokumenta za uvoz u Rusiju. Gasprom je, kao kupac, dužan da ih obezbedi“, rekao je portparol nemačke kompanije, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar