U trendu

Gasprom obustavlja isporuke gasa francuskom Enžiju

MOSKVA – Ruska kompanija “Gasprom” odlučila je da obustavi isporuke gasa francuskoj kompaniji “Enži”, jer nije u potpunosti platila za julske isporuke.

Kako se navodi u saopštenju “Gasproma”, do kraja radnog dana 30. avgusta, kompanija „Gasprom eksport“ nije dobila puni iznos za gas koji je kompanija „Enži“ dobila u julu u skladu sa važećim ugovorom, preneo je Interfaks.

“U skladu sa Ukazom predsednika Ruske Federacije broj 172 od 31. marta 2022. godine ‘O posebnom postupku za ispunjavanje obaveza stranih kupaca prema ruskim dobavljačima prirodnog gasa’, dalja isporuka prirodnog gasa stranom kupcu je zabranjena ako kupac ne izvrši uplatu u celosti u ugovorenom roku”, podseća ruska kompanija.

S tim u vezi, kako se dodaje u saopštenju, „Gasprom eksport“ je obavestio „Enži“ da u potpunosti obustavlja isporuke gasa počev od 1. septembra 2022. godine do dobijanja sredstava za isporučeni gas u punom obimu.

Francuska kompanija saopštila je ranije danas da je ruski „Gasprom“ obavestio „Enži“ da smanjuje isporuke gasa, počevši od danas, zbog neslaganja između strana u vezi sa primenom nekih ugovora.

„Kao što je ranije najavljeno, ‘Enži’ je već obezbedio količine neophodne da ispuni obaveze prema svojim klijentima i sopstvenim potrebama, i uveo nekoliko mera za značajno smanjenje bilo kakvih direktnih finansijskih i fizičkih uticaja koji bi mogli da nastanu zbog prekida isporuke gasa od strane Gasproma“, navodi se u saopštenju kompanije, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.