U trendu

Gastrejd: Zahtev za dobijanje licence za terminal u GR

ATINA – Kompanija Gastrejd podnela je zahtev Regulatornom telu za energetiku Grčke za dobijanje licence za novi Nezavisni sistem prirodnog gasa.

Novi projekat „Trakijski INGS“ sastojaće se od plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) i biće razvijen u Trakijskom moru, u priobalju Aleksandropolisa, saopštio je Gastrejd (Gastrade SA).

FSRU će imati kapacitet skladištenja od 170.000 kubnih metara tečnog prirodnog gasa (LNG) i moći će da isporučuje maksimalno 22,7 miliona kubnih metara dnevno ili 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Projekat će, takođe, uključiti sistem gasovoda na moru i kopnu koji će povezati FSRU sa postojećim kopnenim gasovodima u toj oblasti.

Projekat će, kako je navedeno, poboljšati energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora i ruta za snabdevanje gasom u Grčkoj i celom regionu jugoistočne Evrope i što će značajno smanjiti rizik od prekida snabdevanja.

Gastrejd je prva kompanija u Grčkoj koja je dobila INGS licencu za „Aleksandropolis TPG terminal“ za koji je nedavno usvojena konačna odluka o ulaganju i sada je u fazi implementacije sa planom da bude u funkciji krajem sledeće godine.

Projekat je uvršten u Operativni program NSRF (dokument na nacionalnom nivou kojim se programiraju sredstva evropskih fondova) „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije 2014-2020“.

Postojeći akcionari Gastrejda su osnivački akcionar: Elmina Kopeluzu (Copelouzou), GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, Bulgartransgaz EAD i DESFA SA, svako sa po 20 osto udela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar