U trendu

Gastronomski i vinski spektakl u nedelju na Sava Promenadi

BEOGRAD – U Beogradu je danas počela turistička i privredna manifestacija Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival „Siđi do reke“ .

Na tom festivalu predstaviće se 50-ak domaćih proizvođača vina i tradicionalne domaće hrane, a biće prisutni i izlagači iz regiona.

Festival je počeo vinskim defileom u Knez Mihailovoj ulici u kome su bili trubači, plesači, folklorna društva koji su na svom putu od Palate Albanija do Kalemegdana zabavljali prolaznike najavljujući atrakcije i program festivala.

Marija Drašković, pi ar ove manifestacije rekla je da je ideja da se promoviše srpska privreda, kompanije, proizvodi, ali i turizam.

Želimo da sadržajima predstavimo Beograd kao važnu turističku destinaciju i najprestižniju „city break“ destinaciju, rekla je Drašković.

Ona je navela da će u nedelju s početkom od 14 sati na platou u Sava Promenadi biti upriličeno svečano otvaranje.

Nakon toga uslediće i dodela priznanja najboljim proizvodima i kompanijama.

Osim što će moći da degustiraju i za sebe izaberu najbolje proizvode posetioci će moći da uživaju u zabavnim sadržajima, odnosno muzičkom i umetničkom programu, istakla je Drasksović.

Sajamski dan biće završen koncertom Lene Kovačević.

Tema ovog festivala je „Siđi do reke“ čime se sugeriše sve ono što posetioci mogu doživeti i osetiti ako se spuste do Sava Promenade i ostalih kejeva glavnog grada, navela je predstavnica organizatora.

Manifestaciju Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival „Siđi dio reke“ organizuje Udruženje „Spektar“ uz pokroviteljstvo Sekretarijata za privredu Grada Beograda i kompanije Belgrade Waterfront i podršku kompanija „Čoka“ i „Simex“.
Direktor u kompaniji Plantaže 13. jul iz Crne Gore Branko Čotrić kaže da je za tu kompaniju trzište Srbije najvažnije i da su još od osnivanja daleke 1963. proizvodi bili i na tržistu Srbije.

„Izvozimo u 43 zemlje sveta i nastojimo da na festivalima u Srbiji i šire promovišemo naše nove proizvode“, rekao je Čotrić.

Kako kaže, očekuje da će festival narednih godina postati tradicija i da će se dopasti kako učesnicima, tako i posetiocima.

Direktor prodaje u Vinariji „Tonković“ sa Palića Mladen Ćirić kaže da ta kompanija ima vino od samo jedne sorte – čuvene kadarke, koja se smatra veoma prefinjenim vinom i koja je kao takva uvrštena i u ponudu najvećeg muzeja na svetu u Francuskoj.

„To je naša autohtona sorta i veoma smo tome posvećeceni, ovakve manifestacije važne su nam da upoznamo građanje sa njenim ukusom, a festivali vina su takođe bitni budući da nam vinska kultura nije na najvišem nivou“, rekao je on.

Tamara Tomić iz kompanije „Vitinka“ kaže da im je ovo drugo učešće na festivalima u Srbiji i da je ideja i da pored sajma poljoprivrede u Novom Sadu svoje proizvode predstave i na ovoj manifestaciji.

Želimo da upoznamo tržište Srbije sa našim proizvodima kako bi u narednom periodu ušli i na tržiste Srbije, što nam je takođe ideja, istakla je ona.

„Nadamo se da će konzumenti prepoznati kvalitet naših proizvoda“, rekla je Tomić.

U okviru festivala biće organizovana i takmičenja u kuvarskim veštinama, posetioci će moći da pogledaju i izložbu hleba, da učesvuju u brojnim radionicama…

Detaljnije informacije mogu se naći na sajtu www. putovanjaiturizam.com.

Program, ododnosno svečano otvaranje je prvobitno planirano za subotu, ali je zbog najavljene kiše pomereno za nedelju, 8. septembar, od 14 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.