U trendu

Gejming industrija Srbije u 2023. godini prihodovala 175 miliona evra, 17 odsto više nego 2022.

Gejming industrija Srbije je prošle godine prihodovala više od 175 miliona evra, što je 17 odsto više nego 2022. godine, pokazalo je istraživanje straživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) čiji rezultati su danas predstavljeni u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović istakao je da je SGA važan partner Komore i najavio da će danas potpisati Sporazum o saradnji, u cilju dodatnog unapređenja dugogodišnje saradnje.

Prema godišnjem izveštaju SGA, 57 odsto kompanija u toj oblasti razvija originalne proizvode, a igre proizvedene u Srbiji su kupljene ili preuzete više od milion puta.

Direktor SGA Mihajlo Jovanović Džaril istakao je da je da gejming industrija Srbije od 2017. godine beleži kontinuirani rast i razvoj, uprkos glovalnoj nestabilnosti u mnogim industrijama tokom prošle godine.

Najznačajnija promena u odnosu na 2022. godinu je rast zaposlenih od 98 odsto, tako da se procenjuje da u gejming industriji radi 4.300 ljudi.

Taj rast je delom posledica velikog broja gejming profesionalaca i njihovih porodica koje su se preselile u Srbiju iz Rusije, Ukrajine i Belorusije.

Na skupu je istaknuto da neke od vodećih globalnih kompanija, poput Wargaming-a, Playrix-a i Sperasoft-a, sada imaju svoja najveća predstavništva u Srbiji, pa se očekuje da će ovakav upliv znanja i iskustva značajno uticati na domaću gejming industriju.

Ove godine planirano je otvaranje 475 novih radnih mesta u kompanijama koje se bave gejmingom, a 28 odsto zaposlenih u toj industriji sada su žene.

„Najviše nas raduje što u industriji koja se percipira kao muška radi čak 28 odsto žena, a polovinu svih timova takođe vode žene, što je trend koji opstaje godinama unazad“, rekla je izvršna menadžerka SGA Kristina Janković Obućina.

Kako je navela, osim Beograda glavni razvojni centri su Novi Sad i Niš, a top tri oblasti po broju zaposlenih u gejming industriji su programiranje, umetnička zanimanja i kontrola kvaliteta.

Najtraženije pozicije su različite vrste programera i umetnika, a najteže je popuniti radna mesta u marketingu i akviziciji korisnika.

Istraživanje je pokazalo da su predstavnici gejming kompanija nezadovoljni nedostatkom izvora finansiranja, visokim porezima i komplikovanim birokratskim procedurama.

Menadžer za digitalna rešenja, startape i inovacije za Jugoistočnu Evropu u konsultantsko-revizorskoj kompaniji PwC Srbija Miloš Erić je istakao da gejming industrija Srbije najviše izvozi u SAD, Veliku Britaniju i Nemačku.

„Gejming industrija Srbije radiće narednih godina na otvaranju velikih brzorastućih tržišta na Dalekom Istoku – Kina , Japan i Južna Koreja“, najavio je Erić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.