U trendu

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije u poseti Beogradu

Generalni sekretar Svetske carinske organizacije (SCO) Kunio Mikurija od danas je u dvodnevnoj poseti Srbiji gde se sastao sa zvaničnicima i posetio granični prelaz Horgoš, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Srbija je napravila veliki napredak u reformi carinske administracije, to su prepoznale sve međunarodne institucije, a Ministarstvo finansija i Vlada, kao i Svetska carinska organizacija, nastaviće da pružaju stručnu i tehničku podršku na putu digitalizacije i reformi carinske administracije u Srbiji“, ocenili su danas ministar finansija Siniša Mali i Mikurija.
Generalni sekretar SCO je zajedno sa svojim domaćinima iz srpske Uprave carina, posle sastanka u Ministarstvu finansija, posetio granični prelaz Horgoš, jedan od najvećih i najfrekventnijih prelaza na severu zemlje.

Pored obilaska rekonstruisanog putničkog prelaza i radova koji su u toku na teretnom prelazu, Mikurija je razgovarao i o rešenjima za smanjenje dužine čekanja teretnih i putničkih vozila na izlasku iz Srbije, odnosno ulazu u Mađarsku.

Mikurija je tokom obilaska graničnog prelaza Horgoš istakao da je pomak očigledan u nekoliko oblasti koje su od posebnog značaja i deo su vizije Svetske carinske organizacije o carini u 21. veku.

Reč je prvenstveno o napretku u digitalizaciji carinskih postupaka, integrisanom upravljanju granicom i razvoju analize rizika.

Za drugi dan posete, za sutra, planirano je da se generalni sekretar SCO pre podne sastane sa predstavnicima Privredne komore Srbije, kada će biti razmatrana pitanja značajna za unapređenje saradnje sa privredom.

Potom će se Mikurija sastatati sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, da bi na kraju posete održao radni sastanak sa rukovodstvom Uprave carina i svih 15 carinarnica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar