U trendu

Geodetski zavod upozorio na neprofesionalnost jednog broja javnih beležnika

Republički geodetski zavod (RGZ) danas je upozorio da je jedan broj javnih beležnika zbog neprofesionalnog postupanja oštetio više od 50.000 gradjana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar.

Zavod je saopštio da je zbog neurednosti dostavljenih zahteva i nezakonitosti u obradi predmenta od smorao da obustavi čak 23.924 zahteva koji su katastru upućeni iz notarskih kancelarija.

javnim beležnicima na osnovu Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova omogućeno da jednim klikom, elektronskim putem, dostavljaju zahteve građana službama za katastar nepokretnosti.

„Pojedine notarske kancelarije ostvaruju izvrsne rezultate i nemaju čak ni jedan odbačeni zahtev. Na žalost, tu dobru sliku savesnih kolega, kvare oni javni beležnici kod kojih procenat odbačenih predmeta ide i preko 10 odsto, a u nekim slučajevima čak i do 17 odsto“, ukazao je RGZ.

Upućen je apel gradjanima da provere kvalitet rada javnih beležnika koji su nadležni za njihovu teritoriju i izaberu one notarske kancelarije koje ostvaruju bolje rezultate.

Ukoliko imaju obustavljen zahtev za upis u katastar, gradjani treba da upute pritužbu Javnobeležničkoj komori na nesavestan rad javnog beležnika.

RGZ je, kako bi se poboljšao kvalitet rada notarskih kancelarija, uputio primedbe Ministarstvu pravde i Javnobeležničkoj komori koja je u obavezi da pokreće postupke protiv onih javnih beležnika koji rade suprotno zakonima i propisima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.