U trendu

Georgijeva negirala navode iz izvestaja o uticaju Kine na SB

VAŠINGTON – Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva negirala je danas navode iz nezavisnog izveštaja o njenoj navodnoj ulozi o skandalu sa nameštanjem podataka vezanih za Kinu u vreme dok je bila izvršni direktor Svetske banke, navodeći da u njima ima „fundamentalnih grešaka“ i „zamena teza“.

Ona je optužila kancelariju bivšeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima za manipulacije, tvrdeći da je nudila da se podaci Hong Konga uključe u rejting Kine u godišnjoj „Duing biznis listi“ za 2018. godinu, kako bi Kina bila na sedmom mestu, prenosi Rojters.

Georgijeva se zbog izveštaja koji je na zahtev odbora za etiku banke pripremila advokatska kancelarija Vilmer Hejli, suočava sa pozivima da podnese ostavku.

U izeštaju se navodi da su čelnici Svetske banke, uključujući Georgijevu, izvršili „neprikladan pritisak“ na svoje zaposlene kako bi poboljšali rang Kine u izveštaju banke „Doing Busineš 2018“.

Izveštaj je izazvao zabrinutost zbog uticaja Kine na Svetsku banku, prosuđivanja i odlučivanja Georgijeve i tadašnjeg predsednika Svetske banke Džim Jong Kima.

Svetska banka je nakon objavljivanja izveštaja proivremeno ukinula objavljivanje godišnje „Duing biznis liste“ o poslovnoj klimi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.