U trendu

GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra

BEOGRAD – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ po drugi put će dodeliti bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu za unapređenje svojih usluga, a reč je o 42 dobitnika za koje je ukupno izdvojeno 350.000 evra bespovratnih sredstava.

Na konkurs se ukupno prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, vinara, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja, saopšteno je iz GIZ-a.

Kako navode, dobitnici će sredstva u najvećem broju slučajeva iskoristiti za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele, kafiće, a među dobitnicima se našao i pružalac usluga rečnog transporta iz Donjeg Milanovca.

Maksimalni iznos pojedinačnih projekata je 10.000 evra.

Ovim konkursom je obuhvaćeno osam gradova i opština na teritoriji Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja kao što su Zaječar, Negotin, Kladovo, Majdanpek, zatim Golubac, Veliko Gradište, Požarevac i Smederevo, kao i Opština Topola u Centralnoj Srbiji.

Evropska unija je do sada opredelila preko milion evra za podsticaj privatnog sektora u turizmu i ugostiteljstvu Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi GIZ.

Krajnji cilj projekta je da se podigne celokupna turistička ponuda regiona, ali i stvori prepoznatljiva turistička destinacija za turiste iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar