Glas za Bregzit – finansijska omča za Britance

Glas za izlazak Britanije iz Evropske unije na referendumu sledeće nedelje dovešće do podizanja poreza i rezanja potrošnje, upozorio je danas britanski ministar finansija DŽordž Ozborn, pošto tržišta akcija poniru zbog sve izvesnijih izgleda za Bregzit.

Ozborn, koji se zalaže za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u 28-članom bloku, najavio je smanjenje budžetskih sredstava za škole, bolnice i vojsku ako na referendumu prevlada strana koja zagovara Bregzit, prenosi agencija Frans pres.

NJegovo upozorenje stiže u trenutku kada ankete javnog mnjenja pokazuju da raste podrška strani koja propagira „izlazak“ iz EU uoči referenduma 23. juna.

„Napuštanje EU bi pogodilo investicije, ugrozilo porodice i naškodilo britanskoj ekonomiji“, naveo je on u objavljenom komentaru, dodajući da bi na njemu bila odgovornost da „povrati stabilnost javnih finansija, što bi značilo donošenje hitnog budžeta, u kome bi morali da povećamo poreze i smanjimo potrošnju“.

Ozborn je upozorio da će napuštanje EU napraviti rupu od 30 milijardi funti (37,9 milijardi evra) u nacionalnim finansijama.

Kao odgovor na to, bila bi povećana osnovna stopa poreza na dohodak, kao i porez na nasledstvo, dok bi budžetska sredstva za sektor usluga, uključujući zdravstvo, bila smanjena, rekao je on.

Britanskog ministra finansija, koji je član vladajuće Konzervativne partije premijera Dejvida Kamerona, podržao je Alister Darling, bivši ministar finansija iz rivarske Laburističke partije, koji je vodio britanske finansije tokom globalne ekonomske krize.

„Ja sam sada zabrinutiji nego što sam bio 2008. godine“, naveo je Darling u svom saopštenju.

Investitori su odgovorili na zamah kampanje za Bregzit prodajom akcija i ulaganjem novca u sigurne aktive, pri čemu su vodeće evropske berze oštro pale a evro se stropoštao na troipogodišnji minimum.

Prvi put, tražnja za nemačkim državnim obveznicama, koje se smatraju najsigurnijim ulaganjem, gurnula je juče prinose na te hartije u negativnu zonu, što znači da su investitori spremni da kupe nemačke 10-godišnje obveznice i da po roku dospeća dobiju manje para nego što su za njih dali.

Kako referendumska kampanja ulazi u završnu fazu, anketa koju je sprovela agencija ComRes pokazuje da se trka vodi „na ivici noža“, budući da se 46 odsto ispitanika izjasnilo za podršku ostanku u EU, a za izlazak 45 procenata. To je znatno drugačije od rezultata do kojih je ista agencija došla pre samo mesec dana, kada je opcija za ostanak u Uniji imala prednost od 11 poena, navodi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.