U trendu

Glomazić: Drzava uništila Montenegro erlajns 2013.

PODGORICA – Crna Gora mora da ima svoju nacionalnu aviokompaniju, zdravog avioprevozika, a ne Montenegro Airlines (MA) kakva je ta kompaija danas, izjavio je izvršni direktor Petar Glomazić, koji smatra da je država 2013. godine „ubila“ tu kompaniju.

Glomazić ističe da je centralno pitanje ne da li ugasiti MA, nego kako je vratiti u situaciju da bude zdrava i likvidna.

„Naravno, ne očekuje niko da se mogu sipati desetine i stotine miliona u kompaniju koja nastavlja da propada, ali se mora razumeti kako se došlo u takvu situaciju“, rekao je Glomazić, preneo je portal RTCG.

Kada je, kako kaže, 2013. napustio MA, to je bila zdrava kompanija.

“ Nije bila idealna, ali je bila kadra da ispunjava svoje obaveze, imala je flotu od osam aviona i servisirala je većinu potreba crnogorskog društva“ naveo je.

U kompaniju je, dodao je, tada „provalila grupa državnih političkih aparatčika“, koji su se okružili ne znanjem i profesionalnim integritetom, nego poslušnošću i političkom podobnošć“.

Jasno je, dodaje, da MA danas nema flotu kojom bi mogla da servisira tržište koje mu prirodno pripada, te podseća da je glavna privredna grana Crne Gore turizam, koji čini čak 25 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

„Mora se učiniti nešto da se opet ima zdrava kompanija na kojoj počiva crnogorska privreda, a ne da bude kamen o vratu koja privredu vuče u propast“, rekao je i dodao da je nemoguće razvojati privredu i turizam, a ne oslanjati se pritom na nešto što je sigurno.

A to je, ističe, redovna aviokompanija koja je u rukama države.

Upozorio je da je vrlo riskantno oslanjati se isključivo na druge aviokompanije, te ponavlja da je MA kompanija koja je neodrživa.

„Mora se učiniti nešto da se opet ima zdrava kompanija na kojoj počiva crnogorska privreda, a ne da bude kamen o vratu koja privredu vuče u propast“, rekao je Glomazić.

Upitan kakve bi bile posledice gašenja MA, Glomazić kaže da je jasno da situacija putne i železničke infrastrukture nije na zavidnom nivou, te da je Montenegroerlajnz u poslednjih 25 godina povezao sa dvocifrenim brojem destiancije Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.