GM, Ford, Gugl promovišu virtuelne elektrane

VAŠINGTON – Kompanije General Motors (GM), Ford, Gugl i proizvođači solarne energije najavili su u utorak da bi radili zajedno na uspostavljanju standarda za veće korišćenje virtuelnih elektrana (VPP), sistema za ublažavanje opterećenja električnih mreža u slučaju problema sa napajanjem, prenosi Rojters.

Neprofitna organizacija za tranziciju energije RMI biće domaćin inicijative Partnerstvo za virtuelnu elektranu (VP3), čiji je cilj oblikovanje politike promocije korišćenja sistema, rečeno je u ovim kompanijama.

Virtuelne elektrane okupljaju hiljade decentralizovanih energetskih resursa poput električnih vozila ili električnih grejača, kojima upravljaju pametni termostati.

Uz dozvolu kupaca one koriste napredne softvere za reagovanje na nestašice električne energije tehnikama kao što je zamena baterija u domaćinstvima, poput onih u električnim vozilima, od režima punjenja do pražnjenja ili navođenja uređaja koji koriste električnu energiju, kao što su bojleri da obustave potrošnju.

Virtuelne elektrane, kako se procenjuje, očekuje eksplozivan rast u narednom periodu u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima je Zakon o smanjenju inflacije iz 2021. godine utvrdio veće poreske olakšice za električne automobile, solarnu energiju i skladištenje baterija, a čiji je cilj da prosečno domaćinstvo uštedi 500 dolara godišnje na računima za električnu energiju.

RMI procenjuje da bi do 2030. godine virtuelne elektrane mogle da smanje potrošnju električne energije za 60 gigavata, a za više od 200 GV do 2050. godine.

„Virtuelne elektrane će omogućiti mrežnim planerima i mrežnim operaterima da efikasnije upravljaju rastućom potražnjom za električnom energijom i osigurati da mreža ostane pouzdana čak i u uslovima ekstremnih situacija izazvanih vremenskim prilikama i starenjem fizičke infrastrukture“, ocenio je Mark Dajson, generalni direktor programa RMI za proizvodnju električne energije bez ugljenika.

Virtuelne elektrane su već poboljšale pouzdanost mreže u Nemačkoji i Australiji, kao i u nekim državama SAD, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.