U trendu

Godfri u Valjaonici Sevojno: Vitalni deo privrede zapadne SRB

SEVOJNO – Američki ambasador Entoni Godfri posetio je danas Valjaonicu bakra Sevojno u kojoj je većinski američki kapital kompanije East point METALS i čestitao menadzmentu na planiranom proširenju.

„Valjaonici bakra je vitalni deo privrede zapadne Srbije, a investicija od pet miliona evra je odlična vest za region, a naročito za radnike Užica i njihove porodice“, rekao je Godfri.

Podsetivši da je Desko Nikitović, većinski akcionar East point Metalsa, u čijem sastavu posluje Valjaonice bakra, najpre emigrirao u SAD, a potom se vratio u Srbiju, Godfri je rekao da je on „pravi primer snage i inovacije srpske dijaspore u Americi koja unapređuje obe naše zemlje“.

Godfri je naveo da bakar igra ključnu ulogu u globalnoj industriji i visokoj tehnologiji kao i u srpskoj privredi, a da je Valjaonica primer odgovornog iskopavanja sirovina i prerade u zapadnoj Srbiji.

Predsednik nadzornog odbora Valjaonice Desko Nikitović je naveo da je ta firma imala izuzetno uspešnu prošlu godinu uz ostvaren prihod od skoro 200 miliona evra, od čega je oko 150 miliona evra izvoz u zemlje Evropske Unije i SAD.

„Očekujemo ove godine investicije od pet do deset miliona evra, a od iduće godine još veći nivo investicija, zatim zapošljavanje od 50 do 100 ljudi i povećanje plata“, kazao je Nikitović.

On je rekao da ima veliku podršku američke ambasade i da se nada i povećanju izvoza sa tom zemljom.

„Ja sam proveo 30 godina u Americi i nadam se da će srpska dijaspora iskoristiti povoljnu poslovnu klimu i investirati više u Srbiju, što će doprineti i poboljšanju naših ukupnih odnosa“, zaključio je Nikitović.

Ambasador SAD je pre posete Valjaonici bakra u Sevojnu posetio i Memorijalni kompleks Kadinjača i užičku tvrđavu Stari Grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar