U trendu

Godišnja inflacija u evrozoni zabeležila novi rekord u maju od 8,1 odsto

Godišnja stopa inflacije u evrozoni dostigla je rekordnih 8,1 odsto u maju, objavila je danas evropska agencija za statistiku Eurostat, u vreme kada rat u Ukrajini podstiče skok cena energenata i hrane.

Majska inflacija prevazišla je prethodnu rekordnu inflaciju u aprilu od 7,4 odsto za 19 zemalja koje koriste jedinstvenu evro valutu, navodi se u proceni koja je revidirana na niže od 0,1 procentni poen.

To su najviše cifre koje je Eurostat zbeležio od početka evidencije u januaru 1997. godine.

Porast potrošačkih cena svakog meseca dostiže rekordne nivoe od novembra prošle godine. To je medjutim prošle godine najavljeno kao privremena pojava, vezana za snagu ekonomskog oporavka posle pandemijskog šoka i poremećaja u lancima snabdevanja.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela krajem februara, kao i zapadne ekonomske sankcije protiv Moskve jačaju skok cena i izazivaju strahovanje da će doći do velikog pada rasta bruto domaćeg proizvoda.

Skok inflacije pre svega pogadja sektor energije (struja, nafta, gas), i taj deo indikatora cena je porastao 39,2 odsto u maju na godišnjem nivou, posle porasta od 37,5 odsto u aprilu.

Medjutim, rast cena hrane (uključujući alkohol i duvan) takodje ubrzava i dostigao je 7,5 odsto u maju u odnosu na 6,3 odsto u aprilu. Ubrzava i rast cena industrijskih dobara, sa 4,2 odsto u maju posle 3,8 odsto u aprilu, i usluga sa 3,5 odsto u maju u odnosu na 3,3 odsto prethodnog meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)