U trendu

GodiĆĄnja inflacija u SAD usporila u oktobru na 7,7 posto

VAĆ INGTON – PotroĆĄačke cene u Sjedinjenim DrĆŸavama su u oktobru porasle manje od očekivanja, ĆĄto je pokazatelj da bi, iako inflacija i dalje predstavlja pretnju za američku ekonomiju, pritisci mogli da počnu da se hlade.

Inflacija u SAD, merena indeksom potroơačkih cena robe i usluga, porasla je u oktobru za 0,4 posto na mesečnom nivou i za 7,7 procenata u odnosu na godinu dana ranije, saopơtio je danas Biro za statistiku rada, prenosi CNBC.

Kompanija Dau DĆœons, tvorac istoimenog industrijskog indeksa NJujorĆĄke berze, predviđala je mesečni rast inflacije od 0,6 odsto na mesečnom i od 7,9 posto na godiĆĄnjem nivou.

Kada se isključe promenljive cene hrane i energije, takozvana bazna inflacija je u oktobru zabeleĆŸila rast od 0,3 procenta u odnosu na septembar, dok je u poređenju sa istim lankjskim mesecom povećana za 6,3 posto.

Smanjenju stope inflacije doprineo je pad cena polovnih vozila od 2,4 odsto. Odeća je pojeftinila za 0,7 procenata, a medicinske usluge za 0,6 odsto.

TrĆŸiĆĄta su snaĆŸno reagovala na izveĆĄtaj o inflaciji. Indeks Dau DĆœons je skočio za viĆĄe od 800 poena. Prinosi na drĆŸavne obveznice su oĆĄtro pali, pri čemu je prinos na sa dvogodiĆĄnje duĆŸničke hartije pao za 0,22 procentna poena na 4,41 posto.

Iako je stopa inflacije usporila, ona je i dalje daleko iznad cilja Federalnih rezervi od 2,0 posto, a prema izveĆĄtaju troĆĄkovi ĆŸivota u nekoliko oblasti i dalje rastu.

Troơkovi stanovanja, koji učestvuju sa oko jednom trećinom u indeksu potroơačkih cena, porasli su za 0,8 odsto u odnosu na septembar, ơto je najveći mesečni porast od 1990. godine, a na godiơnjem nivou su veći za 6,9 procenata, ơto je takođe njihov najveći rast od 1982. Pored toga, cene mazuta su eksplodirale s rastom od 19,8 odsto na mesečnom nivou, dok su u proteklih 12 meseci skočile za 68,5 procenata.

Hrana je u oktobru poskupela za 0,6 posto na mesečnom i za 10,9 odsto na godiơnjem nivou, dok su cene energija povećana za 1,8 procenatra i za 17,6 posto, respektivno.

Zbog rasta inflacije, oktobarske realne prosečne zarade zaposlenih po satu niĆŸe su za 0,1 posto nego u septembru i za 2,8 posto na godiĆĄnjem nivou, navodi se u posebnom saopĆĄtenju Biroa za statistiku rada.

Smanjenje stope inflacije u SAD je od krucijalne vaĆŸnosti za početak sezone prazničnih kupovina. Nedavno istraĆŸivanje kompanije Klever Rial Istejt otkrilo je da jedan od troje Amerikanaca planira da smanji potroĆĄnju ove godine zbog viĆĄih cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.