U trendu

Godišnji rast cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva 26 odsto

BEOGRAD – Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u februaru ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećane su za 26 odsto, a u odnosu na januar ove godine smanjene su u proseku za 1,9 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita 14,9 odsto, zatim stoka i živina 27,8 odsto i stočni proizvodi 61,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita 4,0 odsto i industrijsko bilje 1,8 odsto.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-februar ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, u proseku su povećane za 29,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar – februar ove godine u odnosu na isti period prošle godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita 18,5 odsto, stoka i živina 27,0 odsto i stočni proizvodi 66,9 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.