U trendu

„Gol“ prvi ponovo koristi Boing 737 Max nakon 20 godina

SAO PAOLO – Brazilska kompanija „Gol“ postala je danas prvi avioprevoznik koji je ponovo počeo da koristi Boing 737 Max na komercijalnim letovima nakon 20 godina, kada je upotreba ovih aviona obustavljena zbog dve nesreće u kojima su poginule stotine ljudi.

Današnji let je bio na relaciji između brazilskih gradova Sao Paolo i Porto Alegre, a avion bi trebalo da se vrati za Sao Paolo kasnije u toku dana, prenosi Rojters.

Brazilska regulatorna agencija za civilno vazduhoplovstvo ANAC ukinula je zabranu korišćenja aviona Boing 737 Max krajem novembra, nakon slične odluke koje je usvojila Američka savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Obnova letova koji koriste ovaj tip aviona veoma je važna za kompaniju „Boing“, koja je Boing 737 Max pokušavala da vrati u upotrebu mnogo ranije, probivši svoj prvobitni rok koji je bio određen za kraj 2019. godine.

Kompanija „Gol“ je naručila preko sto aviona Boing 737 Max, a očekuje se da će „Amerikan erlajns“ biti sledeći koji će obnoviti letove sa ovim tipom aviona, od 29. decembra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar