U trendu

Golob: Uz solidarnost i sinergiju bez redukcija tokom zime

LJUBLJANA – Slovenački premijer Robert Golob izjavio je da su energetska solidarnost i traženje sinergija jedini nacin kako Evropska unija može ove zime izbeći redukcije, a da je izostanak ruskog gasa moguće nadoknaditi ako se smanji njegovo korišćenje u proizvodnji elektricne energije.

Golob je za POP-TV rekao da petina celokupne potrošnje gasa u EU ide na proizvodnju elektricne energije, a da toliko gasa u ovom trenutku isporucuje Rusija, prenosi Hina.

Ako bi ostale članice osigurale struju iz drugih izvora Nemackoj, Italiji i Holandiji, koje za proizvodnju struje troše „velike kolicine“ gasa, a za šta postoje realne mogucnosti, i uz druge sinergijske efekte i sveevropsku solidarnost, izostanak ruskog gasa mogao bi proći bez energetskih redukcija, smatra Golob.

Slovenačka vlada juče je usvojila uredbu kojom se za domaćinstva i male poslovne potrošace reguliše cena elektricne energije od 1. septembra, pa će oni idućih godinu dana plaćati niže cene, zahvaljujuci tome što je vlada smanjila neke takse i PDV na isporuku struje sa 22 na 9,9 odsto.

Golob je najavio da će iduće sedmice njegova vlada doneti sličnu odluku o regulisanju cena gasa.

Golob je takođe pozvao na štednju i racionalno korišćenje energije, kao i stvaranje zaliha goriva kod proizvodača energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.