U trendu

Gorenje na korak do strateškog partnera, kineski Hajsens dao najbolju ponudu

Kineska grupa Hajsens koja proizvodi električne uredjaje odabrana je za najboljeg od tri ponudjača za preuzimanje vlasništva u Gorenju, saopštila je danas ta slovenačka kompanija.

Hajsens je ponudio cenu od 12 evra po akciji Gorenja, ali proces preuzimanja još nije završen.

Da bi Hajsens postao vlasnik Gorenja potrebno je da u roku od 15 dana objavi nameru preuzimanja 50 odsto plus jedne akcije Gorenja, i neophodno je da vlasnici tih akcija pristanu da ih prodaju po toj ceni.

Analitičari ocenjuju da je ponuda Hajsensa iznenadjujuće visoka, što je rezultat velikog interesovanja kineskih kompanija za tržište EU i odlične pozicije koju Gorenje zauzima u industriji kućnih aparata.
 
Gorenje je prošle godine ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego 2016. Neto dobit je iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planirano je povećanje prodaje za deset odsto.

Kompanija zapošljava 11.000 radnika, ima proizvodne kapacitete u tri zemlje, Sloveniji, Srbiji i Češkoj, a razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Sloveniji i Češkoj.

Gorenje prodaje svoje proizvode u  Nemačkoj, Rusiji, Holandiji, Skandinaviji, zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, Sjedinjenim američkim državama, Australiji, Izraelu, Brazilu i Čileu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.