U trendu

Gornji dom nemackog parlamenta blokirao socijalnu reformu

BERLIN – Gornji dom nemačkog parlamenta blokirao je danas reformu socijalne zaštite, kojom bi se povećao iznos državnih davanja građanima i pružala finansijska pomoć nezaposlenima za sticanje novih stručnih veština, čime bi se zamenio sistem koji ih tera da prihvate bilo kakvu ponudu za posao.

Vlada je planirala da uvede reformu od 1. januara, prenosi Rojters.

Ministar rada Hubertus Hajl namerava da sada apeluje na odbor koji posreduje između donjeg i gornjeg doma parlamenta da ubrza odluku kako bi veći deo reforme mogao da stupi na snagu početkom 2023.

Socijalnom reformom se, između ostalog, predviđa povećanje mesečnih davanja ljudima, pri čemu bi jedna odrasla osoba primala ubuduće 502 evra (516,21 dolara) mesečno na ime troškova života, što je za 53 evra više nego sada. Takođe će se povećati standardni iznosi za bračne parove i decu.

Reforma ima za cilj da olakša i pozicioniranje nezaposlenih na tržištu rada, omogućavajući im, između ostalog, sticanje viših kvalifikacija i dalje usavršavanje.

Nezaposleni koji su polaznici stručnog osposobljavanja primaće dodatnih 150 evra mesečno.

Subvencionisani kurs stručnog osposobljavanja moći će da traje do tri godine ako je potrebno umesto dve godine kako je bilo ranije.

Dodatni budžetski rashodi zbog reforme procenjeni su na oko 4,8 milijardi evra za 2023. godinu, uz dalje povećanje u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.