U trendu

Gospođinci: Proradio sistem za separaciju stajskog đubriva

GOSPOĐINCI/ŽABALJ – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetio je danas Farmu muznih karava „Bajac“ u Gospođincima, gde je pušten u rad savremeni sistem za separaciju stajskog đubriva.

Nabavka sistema za separaciju iz pokrajinskog budžeta subvencionisana je za 1,7 miliona dinara, a domaćinstvo Bajac do sada je više puta dobijalo subvencije, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

„Nabavkom separatora za stajsko đubrivo obezbediće se proizvodnja mineralnog stajskog đubriva, koje će se koristiti u povrtarstvu, ali i proizvodnja energenata i prostitke ispod krava“, rekao je Božić.

On je naveo da se tako vodi računa o zaštiti životne sredine.
Božić je naglasio da je vladalo veliko interesovanje za subvencije u stočarstvu pa podeljenih 90 miliona dinara nije bilo dovoljno.

„Nadam se da će sledeće godine budžet za stočere, pre svega za opremanje farmi, biti bar 20 miliona dinara veći“, rekao je on.

Predsenik Opštine ŽabalJ Uroš Radanović kazao je da u toj opštini ima 32.000 hekatara obradivog zemlJišta, a da se iako je ratarstvo dominantno sve više ljudi opredeljuje za stočarstvo. “ Oni su uvideli benefit od plasiranja krajnjeg gotovog proizvoda“, rekao je on.

Dodao je da je vizija da Žabalj do 2030. godine bude ekološka opština, te da su napravljeni početni koraci u tom parvcu.

Milorad Bajac, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Gospođincima, kazao je da se prevashodno bave proizvodnjom mleka, sira i drugih mlečih proizvoda.

Zahvalio se na podršci koja će mu omogućiti da zaokruži ciklus u radu farme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.