U trendu

Gotovo 50% Britanaca očekuje još veći rast inflacije

LONDON – Rekordan procenat britanske populacije smatra da će inflacija u toj zemlji, koja je u septembru iznosila 3,1 posto međugodišnje, ubrzati rast u narednih 12 meseci, prema podacima kompanije za tržišna istraživanja GfK.

Oko 48 odsto ljudi, koje je ovog meseca anketirao GfK, reklo je da očekuje brži rast cena u idućih 12 meseci, u odnosu na 34 odsto koji su takva očekivanja imali u septembru, pokazuju rezultati istraživanja u koje je uvid imala agencija Rojters.

To je najveći procenat od kada je počela da se radi ova anketa u januaru 1985. godine, kada je Margaret Tačer bila premijerka.

Rast inflacionih očekivanja je usledio nakon mesec dana vrtoglavog rasta cena gasa, koji je izazvao kolaps nekoliko britanskih snabdevača energijom, što znači da bi domaćinstva u 2022. mogla da se suoče s problemom visokih računa za struju.

Globalni problemi u lancu snabdevanja, usled ponovnog otvaranja ekonomija sveta nakon korona lokdauna i nedostatak radne snage, koji se pogošao posle Bregzita, dopineli su najnovijem usponu inflacije u Britaniji.

Novi glavni ekonomista (BoE, Hju Pil, rekao je da bi inflacija u Britaniji mogla da premaši „vrlo neugodnih“ 5,0 procenata i da će pitanje da li da se povećaju kamatne stope biti jedno o kojem će se „živo“ diskutovati na sastanku 4. novembra, preneo je Fajnenšel tajms.

Sve više ekonomisti iz privatnog sektora predviđa da će BoE postati prva velika centralna banka koja će povećati kamatne stope, odnosno troškove zaduživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.