U trendu

Grad Urumći u Sinđiangu zabeležio rekordan broj turista 2023

URUMĆI – Urumći, glavni grad autonomnog regiona Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine, dočekao je rekordnih 100 miliona posetilaca 2023. godine, objavile su lokalne vlasti.

Prema podacima opštinskog biroa za kulturu i turizam, grad je prošle godine zaradio preko 100 milijardi juana (oko 14 milijarde američkih dolara) prihoda od turizma, što predstavlja istorijsku prekretnicu, prenosi Sinhua.

U protekloj godini u Urumćiju je otvoren 41 novi privatni smeštaj, čime je ukupan broj dostigao 324. Grad je bio domaćin više od 12.000 kulturnih aktivnosti i prikazano je stotine priredbi, uključujući koncerte, plesne drame i dečje predstave, rekao je Hai Jan, zvaničnik Biroa.

Ovi napori, zajedno sa razvojem sveobuhvatne transportne mreže, uključujući autoputeve, železnice i aerodrome, omogućili su pogodna putovanja i efikasnu logistiku.

U 2023. sve veći broj kineskih gradova pridružio se trendu kreiranja prepoznatljivih „gradskih visit karti“. Oni koriste lokalnu kulturu kako bipokrenuli oživljavanje lokalnog turističkog tržišta i podstakli ekonomski razvoj.

Urumći ostaje posvećen predstavljanju svog prepoznatljivog šarma posetiocima, bilo da se radi o očaravajućem pejzažu, kulturnoj raznolikosti ili jedinstvenoj kuhinji.

„Sunčeva svetlost na skijalištima je neverovatna“ rekla je Meng Đia, ski-entuzijasta iz južnog kineskog grada Guangdžou. „Mesta kućnog smeštaja u slikovitom mestu Nanšan u Urumćiju su veoma prijatna. Divno je ostati ovde i uživati u skijanju“ , dodala je.

Stanovnica Pekinga Vang Đing bio je na nekoliko poslovnih putovanja u Sinđiangu. Obilazeći Urumći, uronila sam u narodne običaje i kulturu različitih etničkih grupa“, rekla je ona. „Zaista mi se sviđa“, dodala je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.