U trendu

Građani Hrvatske stavljaju na štednju 73 evra mesečno

ZAGREB – Građani Hrvatske izdvajaju mesečno za štednju u proseku 549 kuna (oko 73 evra), što je 15 posto više nego 2020. godine, pokazuje istraživanje o štednim navikama stanovništva, koje je u julu i avgustu ove godine sprovela agencija IMAS.

Prema rezultatima ankete, u kojoj je učestvovalo nešto više od 500 građana, muškarci prosečno uštede 593 kune (79 evra), a žene nešto manje, 507 kuna (67 evra) mesečno, prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživanje, koje je sprovedeno za potrebe Erste grupe, pokazalo je takođe da pođednak broj muškaraca i žena, njih 82 posto, štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom.

Studija otkriva i kako je period niskih kamatnih stopa, koji traje već duže vreme, uticao na štedne navike stanovištva. Četvrtina anketiranih je rekla da zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, 15 posto je novac uložilo u kupovinu nekretnine kao vid štednje, dok 37 odsto nije promenilo ništa.

Kada je reč o razlozima štednje, najviše ispitanika, 67 posto, štedi da bi stvorilo zalihu novca za nepredviđene situacije, 43 odsto želi da obezbedi finansijsku zaleđinu za sebe i porodicu, dok 18 procenata štedi za penziju, a 10 odsto za edukaciju i obrazovanje.

Manji procenat ispitanika štedi i za veće kupovine kao što su kuća ili stan, automobil i slično (16%), a neki štede i za putovanja (15%).

Najviše anketiranih, 40 posto, štedi koristeći štedne račune, a svega tri posto njih ulaže svoja sredstva u nekretnine kao oblik štednje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar