U trendu

Građani i naučnici zajedno u borbi za bolje gradove

BEOGRAD – Beograd je postao domaćin dva velika projekta – „euPOLIS“ i „HEART“ – koje finansira Evropska komisija, a posvećeni su saradnji stručnjaka i građana u pronalaženju i kreiranju gradova koji podržavaju kvalitetnije javno zdravlje i opšte dobro.

Oba projekta zasnivaju se na ideji srpskih naučnika koji su kreirali holistički „blue-green dream“ (plavo-zeleni san) pristup urbanističkom planiranju, a Evropska komisija i partneri iz čitavog sveta prepoznali kao kvalitetnu platformu za stvaranje održivog, zdravog i ugodnog okruženja, poboljšanje kvaliteta vode i vazduha i revitalizaciju tla kako bi se ponovo uspostavio biodiverzitet u urbanim sredinama, saopštio je MIKSER.

„HEART“ projekat startovao je pre nekoliko sedmica i zasniva se u najvećoj meri na medicinskom istraživanju uticaja prirodom inspirisanih urbanih rešenja na naše zdravlje i sveukupno blagostanje.

Relevantne lokacije u ovom projektu su deo Ade Ciganlije, Kalemegdanska tvrđava i Košutnjak koje posećuju desetine hiljada ljudi dnevno.

Uz Beograd, glavni demonstracioni gradovi u HEART projektu su danski Orhus i Atina u Grčkoj.

Domaći stručnjaci iz institucija poput KC Dragiša Mišović Dedinje, Instituta Jovan Batut, EnPlus ekspertske platforme za regenerativno urbano planiranje imaće priliku da kroz euPOLIS i HEART sarađuju sa istaknutim akademskim ustanovama širom sveta renomiranim ekspertima i inovatorima.

Među njima su Nacionalni Tehnološki Univerzitet u Atini, Imperial Koledž u Londonu, Sentio Labs inovatori na polju nosivih biometrijskih uređaja, Biopolus koji se bavi urbanim biodiverzitetom, Vertical Farming Institut iz Beča koji zagovara i dizajnira urbane bašte u svetskim metropolama i brojni drugi.

Zahvaljujući ovim projektima Beograd se našao na mapi gradova-pionira filozofije urbanog planiranja zasnovane na prirodnim rešenjima.

Projekat „euPOLIS“ startovao je u septembru prošle godine predvođen Nacionalnim Tehnološkim Univerzitetom u Atini sa još 27 partnera iz Evrope, Azije i Južne Amerike, dok će danski Gladsakse, poljski Lođ, Pirej u Grčkoj i Beograd u Srbiji biti demonstracioni gradovi.

Reč je o inovativnoj urbanističkoj filozofiji koja je zasnovana na prirodnim rešenjima, ima za cilj ima poboljšanje i oživljavanje prirodnog biodiverziteta u gradovima.

Ovaj projekat, uz saradnju sa građanima koji su na bilo koji način vezani sa izabranom demo-lokacijom, mapira njihove izazove (ekološke, socijalne, infrastrukturne…), dok će uz pomoć inovativnih biometrijskih uređaja meriti njihovo trenutno psiho-fizičko zdravlje, kako bi uz sve prepoznate faktore mogli da rade na revitalizaciji lokacije.

U slučaju Beograda, najizgledniji prostor za demo-lokaciju je Zemunski kej na potezu od Hotela Jugoslavija ka Zemunu.

Prvi naredni korak biće sprovođenje sveobuhvatne ankete među građanima koji žive, rade ili posećuju ovu lokaciju, a oni koji to budu želeli, moći će da postanu prijatelji i partneri projekta i da se uključe u redovne radionice i fokus-grupe koje će biti održavane.

Intervencije koje slede podrazumevaće revitalizaciju zemljišta, sadnju biljaka koje podstiču kvalitet vazduha i pomažu „metabolizam“ gradskih voda itd, ali Beograđani će dobiti i svojevrsnu malu istraživačko-demonstracionu stanicu koja će i nakon trajanja projekta služiti za edukaciju na planu brige o životnoj sredini, ali i za povezivanje eko-biznisa i kao paviljon za umetnike inspirisane ovim temama.

Mikser je u ovom timu prepoznat kao pokretač javnog dijaloga o društvenim i ekološkim izazovima između institucija, eksperata, i građana, te joj je poverena uloga lidera komunikacija i diseminacije ciljeva i rezultata euPOLIS i HEART projekata na međunarodnom niovu, kao i uloga horizontalne podrške svim gradovima učesnicima u projektu u primeni participativnih metoda uključivanja građana u sve faze projekta i formiranja habova za društvenu interakciju po uzoru na Mikserove inicijative „Mikser House“ i „Miksalište“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.