U trendu

Građani i privrednici CG plaćaju 2.302 različite dažbine

PODGORICA – U Crnoj Gori postoje 2.302 različite državne ili opštinske dažbine koje plaćaju građani, preduzetnici i preduzeća.

Ovi nameti definisani su kroz čak 827 različitih pravnih akata, pišu Vijesti pozivajući se na podatke sa veb sajta javninameti.gov.me, koje su pripremila ministarstva finansija i ekonomije, odnosno Sekretarijat Saveta za konkurentnost, uz podršku EBRD i u saradnji s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sajtu se navodi da broj ovih dažbina možda nije konačan i pozivaju se privatnici da ako plaćju neki namet koji nije naveden ili znaju za njega to prijave na njihov mejl.

Ovaj registar javnih nameta za sada je u probnom radu, a u toku su pripreme za izradu zakona o registru javnih nameta koji će definisati njegov rad i popisati sve javne namete na jednom mestu.

Vladin Savet za konkurentnost će formirati radnu grupu koja će se baviti pripremom ovog zakona, ali i svrsishodnošću raznih nameta i ogromnog broja pravnih propisa koji ih definišu.

“Svedoci smo da su parafiskalni nameti u Crnoj Gori veoma brojni i visoki i za privrednike predstavljaju ozbiljan administrativni problem, budući da je teško ispratiti česte izmene regulative kojim se ovi nameti uvode, na šta nam često ukazuju i naše kompanije članice“, kažu u Američkoj privrednoj komori u Crnoj Gori (AmĆam). Smatraju da je stoga izrada registra nameta veliki korak za stvaranje stabilnog i podsticajnog poslovnog ambijenta, i da može poslužiti kao važan alat donosiocima odluka u kom pravcu treba dalje da razvijaju poresku politiku, navodi podgorički list i dodaje da će predsatvnik AmĆama-a biti član radne grupoe za izradu zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.