U trendu

Gradnja regionalne deponije u VR u drugoj polovini 2022.

VRANJE – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas u Vranju finansijske ugovore sa Nemačkom razvojnom bankom KfW za realizaciju projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije u Vranju.

Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,3 miliona evra, a početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran za drugu polovinu 2022. godine, sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

„Velika je obaveza svih nas ispred Vlade Srbije da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jeste čista voda i čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji. Zahvaljujemo se nemačkoj vladi na direktnoj podršci. Grad Vranje postaje, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačko ili u Švajcarskoj, i to će biti realnost za dve-tri godine“, rekao je Momirović.

Ističe da imamo ogromne investicije u infrastrukturnim projektima, jer moramo da uradimo sve ono što je preskočeno u proteklim decenijama.

„Ali, od 2025. godine očekujem da ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva“, rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković zahvalio je Vladi Srbije i nemačkoj razvojnoj banci KfW, istakavši kako je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije „značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug“.

Predstavnik KfW za Srbiju Rudiger Hartman je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što se pokreće ovaj projekat održivog razvoja u oblasti životne sredine.

„Uspešna dugogodišnja saradnja sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i i gradom Vranjom već je na delu pokazana i nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno“, kazao je Hartman.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima Zelene Agende za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja EU.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KfW banke obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa više od 350.000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa više od 360.000 stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.