U trendu

Gradonacelnik Dašić: “Škoda” izabrala Kragujevac

KRAGUJEVAC – Do kraja godine očekujemo dolazak „Škode“ u Kragujevac, što je sada već sasvim izvesno, najavio je gradonačelnik Nikola Dašić, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevac.

Kako se navodi, kompanija “Škoda” počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu, a u planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope.

Dašić je istakao da je to velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac.

„Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima“, istakao je Dašić, koji se trenutno nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru te značajne manifestacije.

Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što suŠkoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars.

Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava više od pet i po hiljada ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.