U trendu

Grci zbog skupe mostarine ponovo brodićima idu na Peloponez

Dvanaest godina posle spektakularnog otvaranja skupog mosta izmedju Peloponeza i kontinentalnog dela svoje zemlje, Grci ga napuštaju zbog skupe mostarine i zaliv ponovo sve više prelaze brodićima, kao pre izgradnje mosta, piše sajt economy365.gr.

Impresivan most, delo proslavljenog španskog arhitekte Santjaga Kalatrave i francuske gradjevinske firme „Vansi“ (Vinci), izmedju mesta Rio i Andirio, na zapadnom ulazu u Korintski zaliv, gradjen je upravo da bi se napravila stalna, pouzdana veza za drumski saobraćaj izmedju zapadnih predela Grčke do kojih se ranije putovalo stotinama kilometara okolo, ili se moralo u dugačke redove za stare, male feribote koji povezuju dve obale.

Taj most koji je koštao 630 miliona evra, dugačak 2.880 metara, sa šest kolovoznih traka i stazama za pešake i bicikliste je, uz novi atinski medjunarodni aerodrom, bio najveći doprinos razvoju Grčke pred Letnje olimpijske igre 2004. godine, kada je i otvoren.

Iako su stotine hiljada stanovnika tog kraja i vozača s nestrpljenjem čekale na most po konstrukciji jedinstven u svetu, gradjen pet godina posebnom tehnikom na veoma trusnom tlu i na mestu gde se jake morske struje sreću s vetrom često olujne jačine, most je iz godine u godinu sve prazniji, a redovi sve duži pred brodićima u pristaništima na dve obale.

Pad broja prelazaka mosta je počeo s galopirajućim produbljavanjem privredne krize 2009. i nastavio se u sve većem stepenu narednih godina, dostigavši 35 odsto u odnosu na vreme pre krize.

Dok je most 2009. dnevno prosečno prelazilo po 13.826 vozila, 2013. je taj broj opao na 8.706. Prve godine u tom periodu most je prelazilo po pet miliona putnika godišnje, a poslednje ni tri miliona.

Mostarina za automobil košta 13,30 evra, za kamion s dve osovine 20 evra, za autobus sa više od 40 sedišta 65, a za motocikl 1,90 evra.

Prelazak Korintskog zaliva feribotom se plaća upola manje: za automobil 6,50 evra, za kamion 11, za autobus 16 evra, a za motocikl jedan evro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.