U trendu

Grčić: Mudra politika garancija za energetsku sigurnost

BEOGRAD – Predstavnici ruske kompanije „Silovije mašini“ posetili su TENT A gde je glavna tema u razgovoru Aleksandra Konjuhova, generalog direktora „Silovije mašini“ i Milorada Grčića, v. d. direktora EPS-a bila uspešna saradnja Elektroprivrede Srbije i ruske kompanije, a uoči zasedanja međudržavnog komiteta za saradnju dve države.

Grčić je pozdravio goste u ime predsednika Aleksandra Vučića, koji je, kako je naveo, najzaslužniji što EPS ide krupnim koracima napred u obnovi i izgradnji svojih kapaciteta. „Zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića Srbija danas nije pogođena energetskom krizom kao ostatak Evrope. Srbija je danas energetski nezavisna i bezbedna zemlja koja brine o energetskim resursima i stabilnosti proizvodnje i snabdevanja električnom energijom“, rekao je Grćić.

Dodao je da su „vizionarska politika i svesrdna podrška predsednika Srbije“ pomogli Elektroprivredi da obnovi pet od šest agregata u najvećoj hidroelektrani Đerdap 1.

„Danas je Đerdap 1 elektrana kojoj je povećana snaga i produžen radni vek za 30 godina, a nakon završetka i šeste faze revitalizacije snaga će biti povećana sa nekadašnjih 180 na 205 megavata“, rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS je istakao da su odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili da u prvih šest meseci ove godine hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u 2020. godini.

Do početka septembra samo HE Đerdap 1 premašila je plan proizvodnje za 555 miliona kilovat-sati.

„Za EPS nema stajanja i odmora. Planiramo i veliki posao obnove svih 10 agregata druge dunavske hidroelektrane Đerdap 2 kojim ćemo dobiti oko 50 novih megavata snage za proizvodnju zelene energije. Ulaganja u postojeće proizvodne kapacitete EPS-a jedan su od načina da EPS i u budućnosti ostane najvažnija energetska karika Srbije“, naveo je Grčić.

Dodao je da je EPS najveći investitor u oblasti zaštite životne sredine i da u TENT A gradi postrojenje za odsumporavanje.

„Gradnja napreduje dobrim tempom. Gradilišta su na skoro svim lokacijama gde EPS ima kapacitete“, kazao je Grčić.

Konjuhov je rekao da je njegova kompanija spremna da učestvuje u projektima modernizacije postrojenja EPS i da se bavi proizvodnjom gasnih turbina snage od 65 so 170 MW.

„Tehnološka i ekološka modernizacija proizvodnih kapaciteta je od krucijalnog značaja za dalji razvoj energetike, a u Rusiji se mnogo radi na izgradnji hidroelektrana i nuklearki, kao mnogo čistijih izvora energije“, rekao je Konjuhov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.