U trendu

Grčka odustala od privatizacije luke Aleksandropolis

ATINA – Grčka odustaje od privatizacije svoje severne luke Aleksandropolis i zadržaće je u državnom vlasništvu kao imovinu koja je previše dragocena da bi se otuđila, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

U intervjuu za televizju ANT1, Micotakis je potvrdio da su „geopolitička kretanja“ podstakla vladu da ponovno razmisli o odluci o prodaji većinskog udela u toj luci privatnim investitorima, prenosi Rojters.

„Vlada je procenila da u sadašnjim okolnostima Aleksandropolis ima veoma veliki strateški, geopolitički i energetski značaj za našu zemlju i da treba da ostane pod grčkom javnom jurisdikcijom“, rekao je Micotakis.

Aleksandropolis, koji se nalazi na severu zemlje u blizini granica s Bugarskom i Turskom, ima potencijal da postane energetski centar za centralnu Evropu.

Postoje planovi za izgradnju plutajućeg skladišta gasa i jedinice za ponovnu gasifikaciju, što je ključno za Evropu koja se suočava sa energetskom krizom zbog smanjenja isporuka ruskog gasa usled invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija prema Rusiji.

Grčka je u septembru dobila dve obavezujuće ponude za 67 posto udela u toj luci, nakon što su prošle godine četiri investitora ušla u uži izbor za prodaju.

Jedan izvor u grčkoj državnoj agenciji za privatizaciju (HRADF) rekao je Rojtersu u ponedeljak da će tenderski postupak verovatno biti poništen zbog povecnog značaja luke usled njene „sve važnije uloge, nakon ruske invazije na Ukrajinu“.

Od početka rusko-ukrajinskog sukoba, luka Aleksandropolis se koristi i kao alternativni put za slanje vojne opreme NATO-a na njen istočni bok preko Rumunije i Bugarske.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju sastaće se u četvrtak kako bi razmotrio situaciju i naredne korake za razvoj luke, dodao je Rojtersov sagovornik iz Agencije za privatizaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.