U trendu

Grčka: Oporavak od recesije kreće od drugog kvartala 2021.

ATINA – Recesija, koja je preovladavala u grčkoj ekonomiji tokom 2020, nastaviće se i u prvom kvartalu tekuće godine, a očekuje se da će oporavak bruto domaćeg proizvoda zemlje početi od drugog kvartala 2021, prema prognozama Centra za planiranje i ekonomska istražanja KEPE.

KEPE u svojoj analizi ekonomskih kretanja, objavljenoj danas, procenjuje pad grčkog BDP-a u drugom polugodištu prošle godine na 12,8 odsto, a na nivou cele 2020. godine na 9,9 procenata prosečno, prenosi agencija ANA.

Napominje pri tome da su ove procene zasnovane na zvaničnim preliminarnim statističkim devetomesečnim podacima, kao i na bazi procenjenog ekonomskog pada od 14 procenata u četvrtom tromesečju 2020.

Za prvu polovinu 2021. godine, KEPE predviđa stopu rasta grčkog BDP-a od minus 3,7 procenata, pri čemu prognozira da će u prvom kvartalu zemlja zabeležiti privredni pad od 10,4 posto, a potom rast u narednom tromesečju od 3,0 odsto.

KEPE naglašava da nastavak pandemije otežava projekcije kratkoročnih ekonomskih kretanja i napominje da njegove procene za 2020. i za prvu polovinu 2021. mogu odstupati od ovog scenarija kako u negativnom tako i pozitivnom pravcu u zavisnosti od razvoja zdravstvene krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.