U trendu

Grčka ostaje u evrozoni, pomoć EU 80 milijardi evra

Lideri evrozone su danas u Briselu postigli nagodbu da Grčka ostane članica zone evra i uz zahtevane drastične reforme i uštede dobije od Evropske unije podršku od 80 milijardi evra da bi oporavila svoju privredu i državu i mogla da otplaćuje dug od 250 milijardi evra.

Kako je posle zasedanja šefova država ili vlada zone evra izjavio francuski predsednik Fransoa Oland, parlament u Atini mora do srede da usvoji više temeljitih mera za reforme i budžetske uštede da bi se krenulo u pregovore o programu podrške i da dobije hitnu finansijsku podršku za otvaranje banaka i plaćanje dugova koji dospevaju u julu i avgustu.

Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da je „dogovor težak“. „Izdejstvovali smo da se ponovo pregovara o dugovima i Gregzit, izlazak iz evrozone,je prošlost“, rekao je.

Cipras je, na osnovu jutrsos sklopljene nagodbe, preuzeo obavezu da se od privatizacije grčkih državnih preduzeća i druge imovine stvori fond od 50 milijardi evra, sa sedištem u Atini, koji će biti jemstvo za otplatu dugova, ali iz kojeg će se takođe finansirarati projekti za ozdravljenje i rast privrede, bez čega Grčka ne bi mogla dugoročno da plati dugove, kako je predočio francuski predsednik.

Oland je dodao da će upravo u tom cilju Grčka dobiti 34 milijarde investicija iz EU fonda od 320 milijardi evra za pospešenje  privrednog rasta i zapošljavanja u Uniji.

Francuski predsednik je dodao Grčka nije htela da nastavi saradnju i traži pozajmice od Međunarodnog monetarnog fonda(MMF), ali su partneri u evrozoni Ciprasa uspeli da uvere da je za obe strane bolje da i MMF bude jemstvo za pozajmice koje će Grčka dobiti od EU.

Sporazum o hitnoj finansijskoj podršci i pregovorima o sveokupnom programu podrške oporavka Grčke sadrži i određene olakšice i produžetak rokova za otplatu grčkog duga.

Cipras je naglasio da je „bitka bila teška i biće teška“. „Narod mora podržati naše napore“, rekao je Cipras i dodao da to znači dalje stezanje kaiša za stanovništvo, ali je podvukao da se „Grčka mora boriti i dalje protiv oligarhije koja je zemlju gurnula u ovakvu situaciju.

„Borili smo se da isposlujemo najbolje moguće rešenje i danas postignuto rešenje omogućava Grčkoj da očuva finansijsku stabilnost i da joj obezbedi srednjoročno finansiranje“, istakao je grčki premijer.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar