U trendu

Grčka paralisana celodnevnim opštim štrajkom

Grčki radnici stupili su u danas celodnevni opšti štrajk, zahtevajući veće plate kako bi se izborili sa rastućom inflacijom,koji je doveo do prekida rada i u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.
Hiljade ljudi su u protestnoj povorci u Atini i ispred Skupštine Grčke je bilo i uobičajenih sukoba provokatora koji su bacili „molotovljeve koktele“ i policije koji je ispalila suzavac.

Rastuća kriza zbog troškova namirnica i rastuće cene energije od ruske invazije na Ukrajinu, doveli su do protesta ovog meseca u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji i Nemačkoj, najvećoj ekonomiji Evrope.

Grčka ekonomija ove godine porasla je skoro dvostruko više od stope rasta u evrozoni zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije i medju najvišim u 19 država članica zone.

Sindikat Generalne konfederacije grčkih radnika (GSEE), koji predstavlja radnike u privatnom sektoru, saopštio je da su sindikati pozvali na štrajk u znak protesta „protiv inflacije i uslova nalik džungli na tržištu rada“.

Trajekti ni javni prevoz ne saobraćaju što je paralisalo glavni grad. Neki letovi su obustavljeni jer su kontrolori letenja saopštili da planiraju da se pridruže štrajku na šest sati.

GSEE zahteva povećanje minimalne zarade, koja sada iznosi oko 713 evra mesečno i vraćanje kolektivnog zakona o radu zbog visokih cena energije i osnovnih namirnica.

Grčka konzervativna vlada je od septembra 2021. potrošila više od devet milijardi evra na subvencije za struju i druge mere za ublažavanje rastućih troškova za poljoprivrednike, domaćinstva i preduzeća.

Ona je obećala da će sledeće godine povećati penzije prvi put od nekadašnje domaće ekonomske krize i dodatno povećati minimalnu platu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.