U trendu

Grčka pripremila plan za dobijanje gasa iz drugih zemalja

ATINA – Grčka je pripremila planove za nabavku dodatnih količina prirodnog gasa preko drugih tranzitnih kanala kako bi izbegla potencijalni prekid snabdevanja ruskim gasom usled pojačanih tenzija u Ukrajini, izjavio je danas portparol grčke vlade Janis Oikonomu.

„Pripremili smo mere za dodatno snabdevanje tečnim prirodnim gasom (TPG) i prirodnim gasom“, rekao je Oikonomu za državnu televiziju, prenosi Rojters.

On je dodao da će Grčka pokušati da dobije što više gasa preko gasovoda koji ide od Azerbejdžana do Italije.

Da bsmoi sprečili bilo kakav poremećaj u proizvodnji električne energije, neka postrojenja na gas su spremna da pređu na dizel, naveo je Oikonomu.

Grčka uvozi 40 posto gasa iz Rusije, a takođe ima ugovore sa Azerbejdžanom i Alžirom.

Pored Alžira, Egipat i Nigerija bi takođe mogli da obezbede dodatni tečni prirodni gas Grčkoj, rekao je Rojtersu neimenovani izvor upoznat s plnovima Atine.

Zapadne zemlje su u utorak usvojile novi paket sankcija za Rusiju zbog slanja ruskih trupa u regione u istočnoj Ukrajini i zapretile da će ići još dalje ako Moskva pokrene opšti napad na tu zemlju.

Britanska agencija ocenjuje da je možda jedna od najznačajnih mera protiv Rusije bila odluka Nemačke o zaustavljanu procesa sertifikacije gasovoda Severni tok 2, koji je u vlasništvu ruskog državnog gasnog giganta Gasproma, što će verovatno dovesti do rasta cene gasa u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.