U trendu

Grčka udvostručuje pomoć potrošačima za struju

ATINA – Grčka će u septembru udvostručiti subvencije za račune za struju na 1,9 milijardi evra, čime će nastaviti da pruža finansijsku podršku uvedenu prošle godine kako bi zaštitila potrošače od skoka cena energije, izjavio je danas ministar energetike Kostas Skrekas.

„Rat koji se vodi (u Ukrajini) dramatično pogoršava energetsku krizu“, rekao je Skrekas u jednoj tv emisiji, prenosi Rojters.

Grčka se, kao i mnoge druge zemlje EU, suočava s naglim povećanjem računa za struju koje je izazvano uzletom cena gasa, a rat u Ukrajini i evropske sankcije Rusiji podižu zabrinutost u pogledu bezbednosti snabdevanja gasom.

Atina je od prošlog septembra potrošila oko 8,0 milijardi evra na subvencije za struju i na druge mere kako bi pomogla domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima da plate račune za struju i gas.

Subvencije, koje će u septembru biti povećane na oko 1,9 milijardi evra, apsorbovaće do 94 odsto rasta mesečnih računa za struju za domaćinstva i 89 odsto povećanja računa za mala i srednja preduzeća, rekao je Skrekas.

Subvencija će iznositi 639 evra po megavat satu (MWh) za mesečnu potrošnju električne energije po domaćnstvu u poređenju sa 337 evra po MWh u avgustu, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar