U trendu

Grčka zvanično zatražila novi kredit od MMF-a

Grčki ministar finansija Euklid Cakalatos zvanično je zatražio novu novčanu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao novi korak u pregovorima s kreditorima o finansijskom programu pomoći Grčkoj, saopšteno je večeras u Atini.
Cakalotos je taj zahtev uputio još 13. jula na jednom sastanku Evrogrupe, javila je agencija Frans pres.

„Želimo da vas obavestimo da tražimo novi kredit“, navodi se u zahtevu grčke vlade koja je ranije saopštila da može bez pomoći MMF-a jer se ta svetska finansijska institucija zalaže za stroge mere štednje.

Evropska komisija saopštila je večeras da se predstavnici grčkih kreditora (MMF, Evropska komisija (EU) i Evropska centralna banka (ECB) očekuju „ovih dana“ u Atini na razgovorima s grčkim vlastima.

Izvori bliski vlastima u Atini naveli su ranije danas da su razgovori predviđeni u petak odloženi iz tehničkih razloga.

Agencija AP je javila da se pregovori očekuju u ponedeljak.

Grčki parlament usvojio je u sredu uveče i drugi paket reformi koje zahtevaju poverioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu. Očekuje se da bi ova pomoć mogla da se usvoji do 20. avgusta kada joj dospeva naplata dugova od preko tri milijardi evra.

Tokom rasprave o novim merama ispred parlamenta su hiljade ljudi protestovale, a u jednom trenutku su izbili i sukobi kada su demonstranti gađali policiju „molotovljevim koktelima“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.