U trendu

Grčke banke, berza zatvoreni, podizanje novca ograničeno

Grčka petogodišnja kriza ušla je u do sada najdramatičniju fazu odlukom vlade posle jučerašnje osmosatne sednice da grčke banke budu  zatvorene šest radnih dana i da se uvedu restrikcije na podizanje novca.

Atinska berza takođe neće danas biti otvorena, potvrdili su zvaničnici finansijskog sektora.

Ove mere preduzete su da bi zaustavili odliv novca iz grčkih banaka i da bi se podstakli poverioci zemlje da ponude ustupke pre nego što sutra, 30. juna, istekne program inostrane pomoći.

Kriza je dovela u pitanje grčku finansijsku budućnost i njeno članstvo u 19-očlanoj evrozoni, i čak i Evropskoj uniji.

Azijske berze su izgubile danas preko dva odsto u Tokiju, Hongkongu i Sidneju, a pale su i cene nafte i vrednost evra.

Poslednjih dana Grci su nagrnuli na bankomate da povuku novac posle objave premijera Aleksisa Ciprasa da se sazove referendum o predlozima kreditora za reforme koje Grčka treba da preduzme da bi zauzvrat dobila vitalnu pomoć.

U dekretu objavljenom rano jutros u grčkom Službenom glasniku navodi se da banke neće biti ovorene u ponedeljak ujutro i da će biti zatvorene do ponedeljka, 6. jula. Ministar finansija može da odluči da skrati ili produži taj period.

Podizanje novca iz bankomata biće ograničeno na 60 evra dnevno.

Bankarske transakcije preko interneta uglavnom su slobodne, pa stoga Grci mogu da plaćaju račune preko interneta. Međutim, neće moći da prebacuju novac na račune u inostranstvu.

Kreditne i bankovne kartice izdate u inostranstvu mogu da se koriste na bankomatima bez restrikcije, što je povoljno za strane goste i grčku turističku industriju. Zabrinuti turisti su se juče pridružli lokalnom stanovništvu u redovima pred bankomatima, misleći da će restrikcije da se odnose i na njih.

Odluka o uvođenju kontrole kapitala doneta je na predlog Banke Grčke, rekao je premijer Cipras sinoć u televizijskom obraćanju.

Cipras je optužio Evrogrupu, ministre finansija zemalja evrozone, i njenu odluku da odbaci zahtev Grčke da produži program pomoći koji ističe 30. juna. On je ponovo zatražio da se taj program produži nekoliko dana da dozvoli zemlji da održi referendum.

Odluka o referendumu, koju je ratifikovao parlament posle maratonske 13-osatne diskusije završene u ranim jutarnjim satima u nedelju, šokirla je i razljutila evropske partnere Grčke. Pregovori Grčke s kreditorima prekinuti su, a obe strane optužuju jedna drugu da su odgovorne za prekid pregovora.

Cipras je juče takođe za ove mere optužio i Evropsku centralnu banku jer je odlučila da ne poveća količinu sredstava izdvojenih kao hitni fond za grčke banke, što je značilo da Grčka nema načina da popuni depozite koji se brzo prazne.

„Sada je više nego jasno da ova odluka nema drugi cilj nego da ucenjuje grčki narod i spreči demokratski proces referenduma“, rekao je Cipras.

„Neće uspeti. Ti potezi će imati upravo suprotan efekat. Oni će učinit grčki narod još odlučnijim u odluci da odbace neprihvatljivo… predloge i ultimatume kreditora“, rekao je Cipras.

Referendum je zakazan za sledeću nedelju i vlada poziva Grke da glasaju protiv predloga kreditora, uz argument da su oni ponižavajući i da će produžiti teškoće zemlje.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis je u izjavi objavljenoj sinoć rekao da sada institucije (EU, MMF, i Evropska centralna banka) treba da pokažu dobru volju, i rekao da je otvoren za nove pregovore da se postigne kompromis.

„Mi smo već stavili naše predloge na sto. Sada institucije treba da pokažu dobru volju“, rekao je Varufakis u intervjuu za nemački list Bild od ponedeljka, čiji delovi su objavljeni sinoć na internet sajtu lista.

Rekao je da Grčka ostaje otvorena za nove predloge institucija i ako budu zaista bolji vlada bi mogla da predloži glasačima da ih prihvate.

Grčka i partneri iz evrozone prekinuli su pregovore u subotu posle objave Atine da organizuje referendum 5. jula o predlozima Evrogrupe datim da bi se zemlja izvukla iz krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.