U trendu

Grčki parlament glasa o drugom paketu mera

Grčki parlament počeo je danas razmatranje po hitnom postupku drugog kombinovanog zakona sa paketom mera koje traže međunarodni poverioci da bi odobrili Grčkoj novi plan pomoći.

Poslanici će kasno večeras glasati o pravnim i bankarskim reformama koje su druge zemlje evrozone postavile kao uslov za odobravanje trećeg paketa pomoći vrednog preko 80 milijardi evra.  

Premijer Aleksis Cipras već traži podršku proevropskih opozicionih stranaka da bi dobio odobrenje parlamenta za date uslove, uz rastuće neslaganje u okviru njegove levičarske Siriza partije.

Prvi zakon s paketom mera je takođe po hitnoj proceduri izglasan prošle srede, svega dva dana po sklapanju sporazuma Grčke i ostalih zemalja zone evra o uslovima za otpočinjanje pregovora o novom, trećem višegodišnjem programu kreditne pomoći poverilaca Grčkoj, verovatno većem od 80 milijardi evra.

Grčkoj je potrebno da završi pregovore paketu pomoći pre 20. avgusta, kada joj dospeva da plati dugove od više od tri milijardi evra Evropskoj centralnoj banci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.