U trendu

Grčki parlament po ubraznom postupku za odustajanje od smanjenja penzija

Grčki poslanici dogovorili su se danas da ubrzaju proceduru za predlog zakona kojim se odustaje od velikog smanjenja penzija koje je trebalo da stupi na snagu 1. januara, pošto su poverioci prihvatili da nema potrebe za tim budući da je Grčka uravnotežila budžet.

Parlamentarni odbor glasao je da se o amandmanima raspravlja po hitnom postupku. Zakon usvojen prošle godine predvidjao je rezove u vrednosti od jedan odsto grčkog bruto društvenog proizvoda, preneo je Asošiejtid pres.

Prema procenama Evropske komisije, smanjenjem bi za 1,4 milion od ukupno 2,6 miliona grčkih penzionera mesečna primanja bila smanjena za najmanje 14 odsto.

Grčka je izašla iz trećeg paketa medjunarodne pomoći u avgustu ali se obavezala na strogu fiskalnu politiku u narednim godinama dok je zauzvrat dobila obećanje kreditora za povoljnije uslove otplate kredita.

Medjunaordni kreditori su u novembru odobrili zahtev Atine da ne uvodi smanjenje penzija planirano za 2019, pošto je Grčka ostvarila dobre rezultate u budžetu.

Evropska komisija je u izveštaju navela da prethodno dogovoreni rezovi više nisu neophodni pošto je Grčka ispunila budžetski višak od 3,5 odsto pre otplate duga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.