U trendu

Greške u reviziji finansijskih izveštaja 437,09 mlrd dinara

BEOGRAD – Državna revizorska institucija (DRI) je u izveštajima o reviziji finansijskih izveštaja u 2019. godini utvrdila greške i nepravilnosti u iznosu od 437,09 milijardi dinara, kaže predsedik DRI Duško Pejović,

Obrazlažući deo Izveštaja o radu DRI za 2019. godinu koji se odnosi na reviziju finansijskih izveštaja, Pejović je na konferenciji za novinare rekao da su za revizije finansijskih izveštaja data 32 pozitivna mišljenja, 96 sa rezervom, četiri negativna, a da se u jednom slučaju DRI uzdržala od mišljenja.

Glavni uzrok nepravilnosti, kako je istakao Pejović, jeste nedovoljno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije.

„Od ukupno 92 subjekta kod kojih smo sproveli reviziju finansijskih izveštaja utvrdili smo da kod 68 subjekata, odnosno 74 odsto, sistem internih kontrola ne pruža razumno uveravanje da će biti ostvareni ciljevi korisnika javnih sredstava“, kaže Pejović.

Kada je reč o internoj reviziji, Pejović kaže da je DRI utvrdila da 54 odsto subjekata nije na odgovarajući način uspostavilo ovu vrstu revizije.

Revizijom finansijskih izveštaja, u delu prihoda i primanja, otkriveno da je su pogrešno iskazani podaci u iznosu od 65,60 milijardi dinara, dok su u delu rashoda i izdataka podaci pogrešno iskazani u iznosu od 79,34 milijardi dinara.

U oblasti popisa imovine i obaveza, kao i uskladivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem, utvrđene su nepravilnosti u ukupnom iznosu od 163,01 milijardi dinara.

Od ovog iznosa 63,74 milijardi dinara se odnosi na neizvršen popis imovine i obaveza i druge nepravilnosti prilikom sprovodenja popisa, dok se 99,27 milijardi dinara odnosi na neusaglašenost potraživanja i obaveza.

Pejović je naveo da je ukupno dato 1.221 preporuka subjektima revizije kod kojih su državni revizori 2019. godine sproveli reviziju finansijskih izveštaja, radi otklanjanja grešaka i unapređenja sistema internih kontrola.

Govoreći o značaju sprovodenja revizije finansijskih izveštaja, Pejović je naglasio da se revizijom finansijskih izveštaja povećava kredibilitet, kvalitet i poverenje finansijskog izveštavanja.

„Ne bi bilo dobro da onaj ko planira i izvršava, na kraju kaže da je sve u redu. Neko to mora da potvrdi. A to mora da uradi revizor“, poručio je Pejović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.