U trendu

Grubišić: Dobra vest, pokazatelj održive ekonomske politike

BEOGRAD – Prodaja državnih obveznica denominovanih u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od tri odsto i najava emitovanja dinarskih na rok od 12 godina signal je da velike institucije i investitori mogu imati poverenje da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost i da se vodi dugoročno održiva ekonomska politika, kaže profesor Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

„To je lančano par dobrih vesti koje su ohrabrile kreatore ekonomske politike odnosno to što država prvi put ulazi u ovako rekordan rok dospeća kao za evroobveznice na 20 godina. I to daje signal poverenja velikih institucionilnih investitora, jer se vezuju na dugi rok“, kaže Grubišić za Tanjug.

Ističe i da je najava da će država uskoro prvi put ponuditi dinarske obveznice na period od 12 godina, takođe, dobra vest.

Grubišić navodi da dobra ročnost i struktura prinosa omogućava kreatorima ekonomske politike da lakše upravljaju javnim dugom, poboljšava ročnu strukturu javnog duga sa dužim rokom dospeća i time smanjuje troškove servisiranja javnog duga iz budžeta, doprinosi budžetskoj ravnoteži i daje signal da u Srbiji postoji makroekonomska stabilnost i vodi dugoročno održiva ekononomska politika.

Republika Srbija prodala je danas državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od tri odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 miliona evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je rekao, to je najbolja potvrda da je finansijski sistem siguran, stabilan i jak, te da je konačno na „zdravim nogama“.

„Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Postoji vera u nacionalnu monetarnu i ekonomsku politiku. Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje se budi iz višedecenijskog sna“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Precizirao da je Republika Srbija emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,50 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će država uskoro na domaćem tržistu prvi put ponuditi dinarske obveznice na period od 12 godina.

Vučić je rekao da međunarodni investitori imaju poverenja u srpske obveznice, odnosno ekonomiju Srbije i da je to razlog zašto postoji veliko interesovanje za emisiju evroobveznica koju je Srbija danas prvi put emitovala na period od 20 godina u iznosu od 150 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.