U trendu

Grubješić: Ukrupnjavanje bankarskog sektora ne treba da brine klijente

BEOGRAD – Promene na bankarskom tržištu Srbije ne treba da brinu klijente, a najbitnije u svemu je što je Srbija ekonomski stabilna sa jako visokim deviznim rezervama i javnim dugom ispod 60 odsto BDP, rekao je Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije

Govoreći o skoro potpisanom kupoprodajnom sporazumu kojim Aik banka preuzima Eurobank Direktnu, Grubješić smatra da je ovo poslednja Grčka banka koja napušta naše tržište, te da su ostale jedna mađarska, par ausrijskih i par italijanskih banaka.

„Produžava se ukrupnjavanje bankarskog sektora Srbije. To je sve bilo očekivano. Banka mora da bude stabilna, mora da ima dovoljan nivo kapitalne adekvatnosti zarad upravljanja rizikom. NBS treba da odobri ovu transakciju.“, rekao je za Tanjug Grubješić.ž

On smatra da te promene nikako neće uticati na kvallitet bankarskih usluga.

Grubješić smatra da ove promene ne treba da zabrinu klijente banaka.

„Neće doći do nikakvih izmena u vezi sa postojećim ugovorima. Može da se promeni samo poslovna politika prema novim klijentima banke“, kaže Grubješić.

On smatra da Srbija ima visoku inflaciju i da bankarski sektor može tome da se prilagođava visokim kamatnim stopama.

„Očekujemo restriktivnu monetarnu politiku centralnih banaka. To su ozbiljni izazovi, i sve zahteva poteze kreatora ekonomske politike, a kreator u našoj zemlji je Ministarstvo finansija. Dobra vest u svemu tome je da je naš javni dug ispod 60 odsto BDP i da imamo jako visoke devizne rezerve. Srbija je stabilna. Potrebno je zaustaviti i oboriti inflaciju, a pritom održati u tome neki nivo ekonomskog rasta“, kaže Grubješić.

On smatra da u Srbiji postoji veliko raslojavanje stanovništva i neravnomerna raspodela bogatstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.