U trendu

Grupa OPEK+ smanjuje pumpanje za čak 2.0 mln barela dnevno

BEČ – Grupa OPEK+ dogovorila se danas na sastanku u Beču da smanji zajedničku proizvodnju nafte za 2,0 miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cena „crnog zlata“ izazvan slabljenjem globalne ekonomije, javlja „Blumberg“.

To je najveće smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika od 2020. godine, koje neće imati tako veliki uticaj na globalnu ponudu kako to sugeriše cifra iz naslova, jer neke zemlje članice već pumpaju znatno ispod svojih kvota, što znači da su u skladu s novim ograničenjima i neće dodatmo rezati proizvodnju, ocenjuje njujorška agencija.

Uprkos tome, odluka naftnog kartela rizikuje da zada još jedan udarac globalnoj ekonomiji koja se već bori s inflacijom izazvanom visokim cenama energije. Ovaj potez takođe može da iziritira SAD i da bude okidač za potencijalni odgovor Vašingtona, dodaje se „Blumberg“.

Predsednik DŽo Bajden je ranije ove godine posetio Saudijsku Arabiju s ciljem da ubedi Rijad da poveća proizvodnju nafte kako bi Amerikancima obezbedio niže cene na pumpama uoči izbora na sredini mandata u novembru.

Rezanje proizvodnje od 2,0 miliona barela dnevno biće proporcionalno raspodeljeno među članicama, pri čemu će osnov za podelu biti ranija proizvodna kvota svake zemlje. Prema računici „Blumberga“ izvedenoj na bazi proizvodnje u septembru, to znači da će samo osam zemalja zaista obuzdati pumpanje, što će rezultirati realnim smanjenjem proizvodnje od oko 880.000 barela dnevno.

Američki zvaničnici su reanije danas upućivali apele kolegama u Persijskom zalivu pokušavajući da ih nagovore da se suprotstave smanjenju proizvodnje, dodaje njujorška agencija pozivajući se na dobro obaveštene ljude.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.