U trendu

GSMA: Vlade da se usaglase o licenciranju frekvencije od 6GHz

LONDON – Asocijacija GSMA, koja zastupa interese mobilnih operatera širom sveta, pozvala je vlade da licenciraju frekvenciju od 6GHz za korišćenje 5G mreže, bez čega bi, kako je navedeno u saoppstenju GSMA, budućnost ove mreže na globalnom nivou mogla biti ugrožena.
„ Postizanje pune brzine i mogućnosti 5G mreže zavise od pristupa spektru srednjeg opsega i frekvenciji od 6GHz. Uprkos tome, stavovi vlada se razlikuju,“ ističu u GSMA.
Naglašavaju da 5G mreža ima potencijal da poveća svetski bruto društveni proizvod za 2,2 hiljade milijardi dolara, ali da postoji pretnja da ovaj rast ne bude ostvaren ako frekvencija od 6GHz ne bude dostupna za 5G mrežu.
Iz GSMA objašnjavaju da je frekvencija od 6GHz neophodna ne samo za telekomunikacione operatere, koji bi time mogli da obezbede stabilnu i pristupačnu mrežu, već i zato što omogućava brži internet, kao i kapacitete koji su neophodni za pametne gradove, transport i fabrike.

5G mreža takođe ubrzava digitalnu transformaciju svih industrija i sektora, ali kako navode iz GSMA da bi se ona približila svakom korisniku, industriji će biti potreban dodatni kapacitet koji nudi frekvencija od 6GHz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.