U trendu

Gubitak Montenegro erlajnsa dostigao 90 miliona evra

PODGORICA – Crnogorski nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns (MA) imao je akumulirani gubitak od 89,8 miliona evra na kraju prošle godine i drastično je veći od imovine kompanije, zbog čega je njen kapital negativan i iznosi minus 51,5 miliona evra.

To je pokazao revizorski izveštaj za prošlu godinu koji je uradila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice koja je dala mišljenje sa rezervom na finansijsko poslovanje MA, prenose Vijesti.

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak MA bio 1,97 miliona evra, a potencijalne obaveze 22,5 miliona evra.

Ocenjeno je i da gubitak i obaveze državna kompanija ne može finansirati iz redovnog poslovanja.

„Sposobnost firme da nastavi sa poslovanjem, pre svega, zavisi od mogućnosti restrukturiranja obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stepena likvidnosti“, navodi se u izveštaju i dodaje da nedostatak obrtnog kapitala može prouzrokovati smanjeni obim poslovanja i povećati rizik nesolventnosti.

„Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja MA su ograničene i gotovo u celosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje“, dodaje se u izveštaju.

Stabilizacija poslovanja avioprevoznika se najavljuje godinama, ali se od deklarativnog nije dalje odmaklo, ocenjuju Vijesti.

Prema poslednjoj listi najvećih poreskih dužnika koju je objavila Poreska uprava Crne Gore, nacionalni avioprevoznik se nalazi na prvom mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.