U trendu

Gugl odložio odluku o prekidu saradnje sa Huavejem

NJUJORK – Kompanija Gugl saopštila je danas da će nastaviti saradnju sa kineskim Huavejem tokom narednih 90 dana, ubrzo nakon što su SAD privremeno ublažile neke trgovinske restrikcije uvedene drugom najvećem svetskom proizvođaču pametnih telefona, javlja tv mreža CNBC.

Ovaj potez, kako ocenjuje američka televizija, predstavlja neočekivani i dramatičan zaokret tog američkog tehnološkom konglomerata.

Gugl je u nedelju objavio da će prekinuti veze sa Huavejem da bi ispoštovao odluku Vašingtona prema kojoj je kineski telekom gigant stavljen na takozvanu „crnu listu“. Međutim, ubrzo nakon toga, američko Ministarstvo trgovine je saopštilo da je izdalo 90-dnevnu dozvolu američkim kompanijama iz sektora mobilne telefonije i provajderima širokopojasnog interneta da sarađuju sa Huavejem kako bi postojeća mreža ostala u funkciji (online) i kako bi se korisnici zaštitili od bezbednosnih rizika.

Ovo izuzeće omogućava Guglu da do 19. avgusta šalje softvere za ažuriranje Huavejevih telefona koji koriste njegov operativni sistem Android.

„Ažuriranje i bezbednost telefona je u interesu svih i ova privremena dozvola nam omogućava da nastavimo da pružamo softverska ažuriranja i bezbednosne zakrpe za postojeće modele u narednih 90 dana“, poručio je u izjavi za CNBC portparol Gugla dostavljenoj putem elektronske pošte.

Ministarstvo trgovine SAD-a saopštiolo je da će proceniti da li će produžiti privremeno izuzimanje i nakon isteka 90 dana.

Krajem prošle sedmice, Ministarstvo trgovine je dodalo Huavej i 68 drugih pravnih lica na „crnu listu“ izvoza, čime praktično onemogućava kineskoj kompaniji da kupuje robu proizvedenu u SAD-u.

Preduzeća koja se nalaze na „crnoj listi“ smatra se da su angažovana u aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost ili spoljnopolitičke interese SAD-a, dodaje američka televizija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.