U trendu

Guverner Aleksandrije: Sarađivaćemo sa SRB u 10 oblasti

BEOGRAD – Guverner Aleksandrije Mohamed el Šerif izjavio je danas u Beogradu da osim politike, gde su veze Srbije i Egipta izuzetno jake, postoji još 10 oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.

„Na sastancima u Novom Sadu, u Ministarstvu privrede…otvorili smo vrata za nove investicije i nova ulaganja, razvoj ekonomije i privrede“, rekao je El Šerif za Tanjug i naglasio da je važno da obe zemlje rade na jačanju investicionog polja.

Predsednik aleksandrijske Privredne komore Ahmed Elvakil rekao je da su u delegaciji koja je iz Egipta stigla u Srbiju, značajni biznismeni koji mogu da „namirišu prostor za najbolju saradnju“ i da su videli brojne mogućnosti, ne samo na polju trgovinske razmene već i njihovog ulaska na evropsko, odnosno Srbije na afričko tržište.

Elvaki je rekao da saradnju vide i u oblasti privrede, poljoprivrede, IT sektora, turizma, da zainteresovanost postoji i za minerale i tekstilnu industriju.

Predstavnik PK Aleksandrije, Mahmud Ahmed Mari, rekao je da je egipatska strana zainteresovana za srpske jabuke, breskve i maline i da je voćarstvo oblast odakle saradnja najbrže može da počne.

Iz Egipta bi u Srbiju, kako dodaje, mogli da izvoze citrusi i mango kao i ono povrće i voće koje ovde ne postoji.

Ambasador Amr Alguvejli naveo je da prostor postoji i za saradnju na infrastruktrnim projektima – izgradnji puteva i urbanom razvoju.

El Šerif je podsetio da se nakon 2011. godine i revolucije u Egiptu mnogo gradi, samo u Aleksandriji za kratko vreme izgrađeno je 30.000 stanova, napravljen je Novi Kairo za šest miliona ljudi, koji će uskoro postati novi administrativni centar zemlje.

„Smatram da je Srbija na ovom polju broj jedan i da zato treba da obnovimo saradnju na graditeljskim projektima“, rekao je El Šerif.

Guverner je ocenio da bi poljoprivredna razmena bila olakšana ako bi se ukinule carine. U razmenu bi mogle da se uključe i poljoprivredne mašine koje su imale priliku da vide na Novosadskom sajmu, rekao je.

El Šerif je izrazio nadu da će svi sporazumi sklopljeni i tokom ove trodnevne posete Beogradu i Novom Sadu biti što pre realizovani.

Dodao je i da bi želeli da se poveća broj turista iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.