U trendu

Guverner Bundesbanke: Koštaće nas prekasno podizanje kamata

FRANKFURT – Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel smatra da Evropska centralna banka treba da poveća kamatne stope ove godine jer se visoka inflacija pokazala upornijom nego što se ranije mislilo.

„Ako slika (inflacije) ostane nepromenjena u martu, ja ću glasati za normalizaciju monetarne politike. Prvi korak je obustavljanje neto kupovina imovine tokom 2022, a zatim bi mogle da se podignu kamatne stope pre završetka ove godine“, rekao je Nagel u intervjuu za nemački list Cajt.

Ostajući na tradicionalno konzervativnoj lliniji Bundesbanke, Nagel, koji je preuzeo dužnost guvernera nemačke centralne banke u januaru, dodao je da bi prekasno delovanje u pogledu normalizacije monetarne politike moglo skupo da košta, prenosi Rojters.

„Ekonomski troškovi će znatno porasti ako reagujemo prekasno, umesto da dejstvijemo pravovremeno. Ako reagujemo kasnije, morali bismo znatnije da povećamo kamatne stope i bržim tempom. Reakcija na finansijskim tržišta bi tada bila pojačana volatilnost“, objasnio je on.

Nemački guverner se tako pridružio šefu holandske centralne banke Klasu Notu koji otvoreno zagovara podizanje kamatnih stopa ove godine, što bi bilo prvo povećanje troškova zaduživanja ECB-a od 2011. godine.

Nagel je takođe rekao da će inflacija u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji evrozone, ove godine verovatno „značajno“ premašiti 4,0 odsto, što je više nego dvostruko iznad cilja ECB-a od 2,o procenta i takođe znatno iznad vlastite projekcije Bundesbanke od 3,6 posto.

„Postoje znaci da bi rast cena energenata mogao da potraje, što utiče na cene druge robe i usluga, pri čemu iza poskupljenja stoji i sve veća tražnja potrošača“, naveo je Nagel.

ECB je prošle nedelje upozorila da su se negativni inflatorni rizici povećali, ocenjujući da bi rast potrošačkih cena mogao da se zadrži iznad cilja čak i 2023. godine, što bi bila treća godina zaredom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar