U trendu

Guverner mađarske centralne banke kritikovao Orbanovu ekonomsku politiku

BUDIMPEŠTA – Guverner Mađarske centralne banke Đorđi Matolči, kritikovao je premijera Viktora Orbana zbog niza „strateških grešaka“, iznoseći sumnju na račun vlade u vezi sa trošenjem javnih prihoda i državnom intervencijom.

Matolči, koji je nekada bio blizak savetnik Orbana, rekao je zakonodavcima u Budimpešti da je centralna banka sada „u principu protiv“ vlade Orbana, koja, prema njegovim tvrdnjama, ugrožava razvoj Mađarske prema zapadnoevropskim standardima, prenosi Blumberg.

„Izgubili smo pravac u 2021. godini“, rekao je on i ocenio da je ekonomska politika koja je bila fokusirana na ravnotežu, donela uspeh Mađarskoj, ali je zaustavljena.

Ovi komentari predstavljaju retku kritiku Orbana i naglašavaju sve veći jaz između vlade i centralne banke, koja je bila naviknuta na kretanje u tandemu, od kada je Orban prvi put imenovao Matolči za nadzor monetarne politike pre deset godina, navodi Blumberg.

Mađarska forinta oslabila je do 0,8 odsto u odnosu na evro u sredu usled šireg regionalnog pada, smanjujući dobitak ove godine na manje od pet odsto, ali i dalje ostaje jedna od najboljih globalno.

Guverner je kritikovao premijera zbog sprovođenja predizborne potrošačke kupovine prošle godine i uvođenja ograničenja cena hrane, što je, prema rečima centralnog bankara, imalo suprotan efekat i time uvećala kamatne troškove i pogoršala recesiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar